De politie Amsterdam is opvraagkampioen 2010 voor de CIOT-telecomdatabase. Hoe vaak de AIVD spit blijft geheim. Het beheer van CIOT ligt al jaren onder vuur. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) doet momenteel diepgravend onderzoek naar de database. De privacywaakhond onderzoekt ongeoorloofd, onbevoegd en onrechtmatig gespit van politie, Justitie, AIVD en MIVD in de CIOT-databank.

De belangrijkste aanleiding voor die kritische aandacht van het CBP is het voortdurende gebrek aan controle over wie, wanneer en hoe in de databank kan grazen. Vaak worden in één zoekactie de NAW-gegevens van honderden abonnees tegelijk opgevraagd. Met dergelijke sleepnetmethoden kan de recherche bijvoorbeeld nagaan wie er ten tijde van een misdaad rond de plaats van het delict aanwezig waren. Die 'identificatie' gebeurt aan de hand van logfiles gekoppeld aan de locatie van antennes van mobiele telefoonnetwerken.

Ondanks de problemen heeft Justitie plannen om het CIOT dramatisch uit te breiden. Het ministerie wil toegang tot alle telecomverkeersdata: wie, wanneer, hoelang en waar met wie belt, sms’t en mailt.

Lees alles bij de bron; webwereld
 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!