Een Oostenrijkse gynaecoloog heeft een AVG-boete van 10.000 euro gekregen omdat hij medische gegevens van een patiënte in een reactie op een negatieve review van haar plaatste. De vrouw had in september 2022 onder haar eigen naam een negatieve recensie over de gynaecoloog geplaatst. Een dag later kwam de gynaecoloog met een reactie, waarin hij onder andere stelde dat de vrouw een vaginale infectie had.

De vrouw stapte naar de Oostenrijkse privacytoezichthouder DSB. Die stelde dat de AVG op verschillende punten was overtreden. Zo was er sprake van onrechtmatige verwerking van bijzondere persoonsgegevens door de diagnose van de vrouw in een reactie op haar review te publiceren. Daarnaast was er geen link tussen het verzamelen van de gegevens en verwerking hiervan. Ook schond de gynaecoloog de AVG-principes van doelbinding en dataminimalisatie.

Aangezien de gynaecoloog geen inzicht in zijn finaciele situatie wilde geven, keek de Oostenrijkse privacytoezichthouder naar het geschatte inkomen van de man en kwam zo uit op een boete van 10.000 euro. De gynaecoloog heeft hier bezwaar tegen gemaakt en de reactie met de medische informatie werd pas november vorig jaar van de website verwijderd.

Alles bij de bron; Security