Een kritieke kwetsbaarheid in de wachtwoordmanager Passwordstate maakt het mogelijk voor aanvallers om de wachtwoorden van gebruikers te stelen. Alleen het weten van een gebruikersnaam is voldoende, authenticatie of interactie van gebruikers is niet vereist. 

Het is een on-premise webgebaseerde oplossing voor zakelijk wachtwoordbeheer. Organisaties moeten die op een eigen server installeren. Via de wachtwoordmanager kunnen medewerkers wachtwoorden opslaan en delen. 

Passwordstate biedt verschillende API's om met de wachtwoordenkluis te communiceren. Onderzoekers van Modzero ontdekten dat het mogelijk is voor een ongeauthenticeerde aanvaller om de authenticatie van de API te omzeilen. Alleen het weten van een gebruikersnaam is voldoende om opslagen wachtwoorden, one-time passwords, wachtwoordenlijsten en andere 'secrets' van de gebruiker op te vragen. "Vanwege de ontbrekende end-to-end encryptie van wachtwoorden, zijn wachtwoorden via deze aanval in cleartext te achterhalen", aldus de onderzoekers.

Click Studios, de ontwikkelaar van Passwordstate, heeft inmiddels een beveiligingsupdate uitgebracht.

Alles bij de bron; Security