De medische vragenlijsten van verzekeraars respecteren vaak de wet op de privacy niet. In drie van de vier lijsten staan vage en overbodige vragen, zegt Test-Aankoop, dat dreigt met gerechtelijke stappen. Ook respecteren bijna alle maatschappijen de vertrouwelijkheid van de gegevens niet.

Bij het afsluiten van een hypothecair krediet, is vaak een schuldsaldoverzekering verplicht. Om die te kunnen krijgen, moet de cliënt een medische vragenlijst invullen die als doel heeft om het overlijdensrisico van de verzekerde vast te stellen en de premie te bepalen.

De privacywet bepaalt dat de informatie die met de vragenlijst over de consument worden verzameld, adequaat, relevant en niet buitensporig mag zijn. De consumentenorganisatie analyseerde de lijsten van twaalf verzekeraars en kwam tot de vaststelling dat slechts drie van hen voldoen aan de wet op de privacy en de wet op de verzekeringen.

Bijna in alle onderzochte vragenlijsten vond Test-Aankoop vragen terug als "volgt u een behandeling bij een kinesitherapeut, homeopaat of psychotherapeut? ", "lijdt u aan angsten? ", "hebt u al een blaasontsteking gehad? " of zelfs "hebt u al verkoudheden gehad?". "Dat zijn allemaal vage en excessieve vragen en ze hebben geen betrekking op een aandoening die het overlijdensrisico verhoogt", zegt Test-Aankoop. Volgens de consumentenorganisatie schenden ze dan ook het recht op privacy.

Nog erger is het gesteld met de vertrouwelijkheid van de medische gegevens die verzameld worden met de vragenlijsten. Wettelijk mogen de medische gegevens enkel aan een dokter van de verzekeringsmaatschappij worden overgemaakt en niet aan andere werknemers van het bedrijf. Slechts een op de twaalf maatschappijen voldeed aan deze vereiste.

De medische gegevens mogen ook niet overgemaakt worden aan derden, aan mensen van buiten het bedrijf. Op dat vlak bieden slechts drie van de twaalf verzekeraars een afdoende bescherming. De anderen eigenen zich het recht toe om de gegevens door te sturen naar andere takken binnen dezelfde groep, en zelfs naar Datassur, een samenwerkingsverband van de verzekeringsondernemingen waar gegevens worden uitgewisseld om de afhandeling van schaderegelingen te versnellen. 

Alles bij de bron; deRedactieAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha