Door een fout van het bedrijf dat in opdracht van de gemeente de brieven verwerkt hebben 2948 uitkeringsgerechtigden een onjuiste specificatie van hun uitkering over de maand juli ontvangen. Een onbekend deel van deze brieven bevat de persoonsgegevens, het burgerservicenummer en het rekeningnummer van andere Amsterdammers, niet bestemd voor de ontvanger.

De woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Vliegenthart laat weten dat kwaadwillenden niet heel veel kunnen uithalen met de gegevens. "Volgens het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) heb je voor identiteitsfraude meer nodig dan NAW-gegevens, burgerservicenummer en rekeningnummer."

Maar volgens een zegsvrouw van de Autoriteit Persoonsgegevens is met name het burgerservicenummer een 'heel gevoelig gegeven'. "Het risico op identiteitsfraude is groot als dit in verkeerde handen valt", zegt zij. "Niet voor niets wordt gewaarschuwd om heel voorzichtig te zijn met dit nummer om te springen en bijvoorbeeld bij een kopie van het paspoort dit nummer door te strepen."

Alles bij de bron; ParoolAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha