In 2009 zag ik in Washington dat bedrijven geen reclame meer maakten met hun internetsite maar met hun Facebookpagina. De reden is duidelijk. Op internet ben je als gebruiker betrekkelijk anoniem, maar op Facebook is bekend wie jij bent. Dat is voor bedrijven veel interessanter. Als je een online winkel binnenloopt op Facebook, weet het bedrijf wat je interesses zijn, wie je vrienden zijn en bij welke winkel jij (en je vrienden) eerder bent geweest.
Die informatie is te koop en daar verdient Facebook z'n geld mee. Jouw profiel is het product dat Facebook verkoopt.
Als je naar een site gaat met persoonlijke gegevens, dan moet je daar eerst even inloggen. Bij de meeste sites word je daarom na een bepaalde periode automatisch uitgelogd. Facebook heeft er echter belang bij dat als je eenmaal ingelogd bent op Facebook, je ook ingelogd blijft. Dat is nodig om de Like-knop te laten werken immers. Daar zijn die cookies voor. Overal waar je bent op internet, draag je Facebook met je mee.
Ook daar hebben ze weer een slimme dienst bij verzonnen. Als je toch altijd je Facebook-sleutel bij je hebt, kun je die ook gebruiken om in te loggen bij andere sites. Dat is handig voor jou als gebruiker, maar ook voor de eigenaar van de site. Omdat je jezelf bekend maakt met je Facebook-account, weet die weer meer over wie er op zijn site komt. Er zijn zelfs sites waar je alleen gebruik van mag maken als je eerst inlogt met Facebook (en daarmee je informatie overhandigt).
Je Facebook-account wordt daarmee steeds meer je paspoort op internet en Facebook de burgerlijke stand. Daar wordt jouw persoonlijke informatie bijgehouden en met die account legitimeer je je online. Het is niet voor niks dat Facebook verplicht dat je je eigen naam gebruikt. Onlangs berichtte BNR dat Facebook het gedrag van zijn gebruikers in de gaten houdt en doorspeelt aan Amerikaanse overheidsinstanties. Behalve burgerlijke stand, is Facebook dus ook de politieagent van het internet aan het worden, vanuit Amerikaans perspectief dan wel.
Dat kan en moet beter. Waarom biedt de overheid online niet dezelfde dienst als offline, namelijk een betrouwbaar online paspoort? Waarom is er geen online profiel waar ik zelf de baas blijf over mijn gegevens en kan bepalen aan wie ik ze toon?
Het wordt tijd om (bijvoorbeeld op basis van paspoort of DigiD) te komen met een betrouwbaar Nederlands (of Europees) digitaal paspoort op basis van onze eigen democratische wetten, niet die van de markt of de Amerikaanse overheid.
Alles bij de bron; volkskrant