Een team Hongaarse informatica-specialisten is erin geslaagd om vanop afstand de controle over te nemen van een auto die op de commerciële markt is verkocht. Het team slaagde er onder meer in het airbag-systeem van een Audi te desactiveren, maar zegt dat het voor hackers mogelijk is om elk merk in het vizier te nemen. De onderzoekers wijzen erop dat deze problemen een belangrijke bedreiging voor de veiligheid van zelfrijdende wagens kunnen worden.

De Hongaarse onderzoekers zeggen erin geslaagd te zijn in te breken in de computers die door de monteurs in de garage worden gebruikt om aan de wagens, onder meer in de aanloop naar een technische keuring, te werken.

“Het bleek daarbij gemakkelijk om de software van de wagen te besmetten met een virus, waardoor de hackers de controle over de computer van een willekeurige auto kunnen overnemen,” zegt Levente Buttyan, informatica-specialist bij veiligheidsexpert CrySys Lab, die het experiment in samenwerking met medewerkers van de Universiteit Boedapest, heeft uitgevoerd.

“Deze vaststelling moet nogmaals de aandacht vestigen op de risico’s die zijn verbonden aan de toenemende digitalisering van de autosector en de toekomstige autonome voertuigen,” benadrukt Levente Buttyan, eraan toevoegend dat de hackers met alle mogelijke systemen van de wagen hadden kunnen knoeien. Buttyan voegt er aan toe dat de hackers zelfs kunnen ingrijpen zonder dat het de bezitter en mechaciens zich bewust zouden kunnen zijn van de malafide manipulaties.

Al vier jaar geleden waarschuwden een aantal experts dat het voor hackers mogelijk zou zijn om misbruik te maken van diagnose-apparatuur om auto’s te kunnen infecteren. Eerder dit jaar werd door onderzoekers aangetoond dat een auto ook tot een automatisch remmanoeuver kan worden verleid door te suggereren dat er zich een aantal obstakels op zijn traject bevinden.

Alles bij de bron;Express