Dit jaar wordt het het jaar van de encryptie. Maar hoe verwerk je encrypted data en welke partijen zijn hierbij betrokken? Dit wil ik behandelen in een reeks artikelen, waarbij het eerste artikel een inleiding is in 'homomorfische encryptie', een methode om encrypted data te verwerken.

Maar eerst, wat is homomorfische encryptie?

Voor het versleutelen zijn verschillende technieken beschikbaar, waarvan homomorfische encryptie een voorbeeld is. Deze encryptievorm maakt het mogelijk om versleutelde gegevens te bewerken zonder dat deze eerst ontsleuteld moet worden.

Dit zou fantastisch zijn voor toepassing in de cloud. Een gebruiker kan dan namelijk zijn (versleutelde) data laten verwerken door een vendor zonder dat de vendor toegang heeft tot de onversleutelde data. Dit biedt onder andere toepassingen in de medische en financiële wereld, waarbij privacy-gevoelige data verwerkt wordt.

Maar homomorfische encryptie heeft ook een nadeel, het is een traag proces en volledige homomorfische encryptie is hierdoor nog niet praktisch toe te passen. Echter, gedeeltelijke homomorfische encryptie wel in combinatie met andere technieken.

Alles bij de bron; Computable


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!