Energieleverancier Vattenfall heeft een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld nadat een inhuurkracht toegang tot de persoonlijke gegevens van dertigduizend klanten kreeg en deze mogelijk aan fraudeurs doorspeelde. Ook getroffen klanten zijn inmiddels ingelicht. Eind vorig jaar waarschuwde Vattenfall klanten al voor een datalek nadat een medewerker hun gegevens fotografeerde en deelde met oplichters.

Nu blijkt er opnieuw een dergelijke situatie zich te hebben voorgedaan. Een inhuurkracht van een externe partij kon via het digitale archief dat wordt gebruikt om brieven op te slaan toegang tot de persoonsgegevens van zo'n dertigduizend klanten krijgen. "Hierdoor kunnen klantgegevens bij derden zijn beland, om misbruik van te maken", aldus de energieleverancier in een bericht met de titel "Fraude met klantdata".

De gestolen gegevens bestaan uit naam, e-mailadres, adresgegevens, telefoonnummer, en in verschillende gevallen deels afgeschermde bankrekeningnummers en geboortedatum. Volgens Vattenfall kunnen deze gegevens worden misbruikt voor bankhelpdeskfraude en phishing. Bij meerdere gevallen van bankhelpdeskfraude, waarbij slachtoffers voor tienduizenden euro's werden bestolen, bleek dat oplichters over lijsten met persoonsgegevens van slachtoffers beschikten.

Alles bij de bron; Security