Bij een aanval op 251 Amerikaanse politiewebsites zijn privégegevens van ruim 700.000 politie-accounts buitgemaakt, zoals adresgegevens, telefoonnummers en e-mailadressen. De inbraak op de politiesites kwam vorige maand al in het nieuws, maar website The Intercept heeft nu meer informatie over het datalek gegeven, dat de naam "BlueLeaks" kreeg.

De getroffen websites zijn van Amerikaanse politiekorpsen en fusion centers. Fusion centers zijn door de Amerikaanse overheid aangestuurde centra die politie-informatie verzamelen en onder andere instanties en opsporingsdiensten delen. Alle 251 gecompromitteerde websites waren ontwikkeld en gehost door hetzelfde bedrijf en draaiden allemaal hetzelfde contentmanagementsysteem (CMS). Mogelijk dat aanvallers via een kwetsbaarheid in het CMS toegang tot de data wisten te krijgen.

In totaal ging het om 269 gigabyte aan gegevens met meer dan 711.000 accounts die teruggaan tot 2007. De meeste personen die een account op deze websites hebben zijn politieagenten. Elk van deze accounts bevat de volledige naam, rang, politiekorps, e-mailadres, thuisadres, telefoonnummer, naam van leidinggevende, e-mailadres en ip-adres waarmee het account is aangemaakt. 

Volgens The Intercept gaat het niet alleen om gegevens van politieagenten. Ook honderdduizenden pdf-bestanden en Microsoft Office-documenten, duizenden video's, miljoenen foto's, e-mails, omschrijvingen van vermeende misdrijven en hun locatie, interne onderzoeksresultaten, websitelogs en veel meer kregen de aanvallers in handen. De data werd vervolgens via een website en BitTorrent openbaar gemaakt. De server die de data aanbood is inmiddels door de Duitse autoriteiten in beslag genomen.

Alles bij de bron; Security