Elektronicaconcern Philips heeft jarenlang intensief samengewerkt met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Philips verkocht beveiligde telefoons aan de Nederlandse overheid, waarvan de versleuteling afkomstig was van de NSA en hun Britse collega's van de GCHQ (Government Communications Headquarters).

De samenwerking kwam tot stand nadat Philips eind jaren zeventig haar eigen data-encryptie apparaat Satcolex uit de biedingsrace bij de Navo had gehaald, ten faveure van de KG-81 van de National Security Agency (NSA). Van de KG-81 had de NSA zowel de hardware als het elektronische versleutelingsprogramma, een zogenaamd stream cipher-algoritme ontworpen.

Als dank mocht Philips de KG-81 in licentie gaan produceren voor de Europese markt. Dochter USFA leverde vanaf rond 1980 honderden van die apparaten aan de Navo. Eenmaal aan de leiband van de NSA kreeg het concern aanzienlijk méér grote opdrachten voor cryptografische apparatuur. De omzet schoot omhoog.

Zo verwerft Philips een opdracht om een grootschalig digitaal communicatienetwerk te bouwen voor het Nederlandse leger. Bij dit project, met de codenaam Zodiac, zijn drie dochterbedrijven betrokken: Philips Telecommunicatie Industrie (PTI), Holland Signaal en USFA. Het netwerk omvat vaste en mobiele verbindingen, transmissieapparatuur, telefooncentrales, telefoons en telexen.

USFA moet zorgen voor de cryptografische versleuteling, die in belangrijke mate rust op een versleutelingsprogramma met de codenaam Saville, dat voor de Navo is ontwikkeld door de NSA en haar Britse zusterorganisatie GCHQ. De details van Saville blijven voor vrijwel alle USFA-medewerkers geheim. Zij installeren het – ingebakken in computerchips – in duizenden digitaal beveiligde telefoons van het type Spendex. Zodiac is het grootste cryptografische project dat USFA ooit heeft uitgevoerd. Het systeem blijft een kwart eeuw operationeel, de laatste delen zijn pas rond 2007 uit dienst gehaald.

Via de Navo kreeg de NSA toegang tot de Europese cryptografische industrie. Ook andere fabrikanten – zoals Siemens en STK – zijn Saville gaan gebruiken, vermoedelijk met hetzelfde motief: om Navo-opdrachten te verwerven.

Alles bij de bronnen; Volkskrant & deGroene

Het NRC weet het volgende te melden;

.... Er zijn geen aanwijzingen dat de NSA heeft meegeluisterd met het Nederlandse communicatieverkeer, zegt NRC-verslaggever Steven Derix.

“In de Philips-telefoons zitten chips, met daarop een besturingsprogramma. Maar om de telefoons te gebruiken, had je de beveiligde sleutel nodig. Nederland had eigen sleutels die niet zijn gedeeld. De NAVO gebruikte wel sleutels van de NSA, maar dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat de apparatuur daar gebruikt wordt voor militaire communicatie.”