Oracle lanceert over twee maanden een publieke clouddienst in Europa. Met deze dienst kunnen bedrijven hun databases en applicaties in de cloud van Oracle beheren. Dergelijke clouddiensten leiden bij Europese overheden tot discussie over de veiligheid van de data. De Amerikaanse overheid kan met een beroep op de Patriot Act inzage eisen in de data van een Amerikaans bedrijf. 

 "Oracle is niet zozeer een Amerikaans bedrijf, maar eerder een internationale entiteit. We zijn daardoor niet gebonden aan Amerikaans recht voor de overhandiging van de data aan de Amerikaanse overheid", vertelt John Abel, Chief Technology Architect. Oracle moet in Europa alleen gehoorzamen aan de wetten van het land waar het datacenter van de cloud wordt beheerd, vertelt hij. In Europa zijn dat bijvoorbeeld Schotse wetten voor bescherming van persoonsgegevens, waar het datacenter van Oracle staat.  

Onzin, volgens ICT-rechtdeskundige Leo van der Wees "Oracle blijft een Amerikaans bedrijf dat weinig in de melk heeft te brokkelen wanneer de Amerikanen toegang willen tot die Europese data op grond van de Patriot Act". 

In een reactie weerlegt Oracle Corporation de beweringen van directeur John Abel. Het bedrijf mailt dat het wel gehoor moet geven aan de anti-terroristische Patriot Act.

Alles bij de bron; webwereld