ICT-deskundigen van de Duitse overheid achten Windows 8 niet geschikt voor gebruik door de overheid. Toekomstige versies van het besturingssysteem zouden namelijk een 'achterdeurtje' bevatten dat niet meer gesloten zou kunnen worden. Daardoor zou Microsoft op afstand controle hebben over de hard- en software op de aangesloten computers.

Het gaat speciaal om de nieuwe specificaties voor trusted computing, Trusted Platform Module (TPM) 2.0, een beveiligingssysteem dat in de hardware van de computer zit ingebakken. Dat biedt grote securityvoordelen, maar ook risico’s. Want de controle over hard- en software komt steeds meer bij de leverancier te liggen en niet meer bij de afnemer. TPM wordt sinds 1999 door vooral Amerikaanse techbedrijven als Microsoft, Intel, IBM, HP en Cisco gestandaardiseerd.

De zorgen over Trusted Computing bestaan al heel lang, maar TPM 2.0 levert een scala nieuwe risico’s op, die zeker na de serie PRISM-onthullingen, de alarmbellen in Duitsland doen rinkelen.  Ten eerste zal TPM 2.0 standaard aan staan in plaats van optioneel zijn. Ten tweede zal het compleet uitschakelen van de module niet meer mogelijk zijn en ten derde zal het besturingssysteem, in dit geval dus Windows, de functie van de TPM meer beheersen.

Door deze specificaties is de vertrouwelijkheid en integriteit van computersystemen niet meer gegarandeerd, waarschuwen de Duitse deskundigen.

Aan Webwereld benadrukt Microsoft dat gebruikers niet vastzitten aan Windows met een pc met TPM. "Windows is zo ontworpen dat gebruikers de TPM kunnen resetten voor autorisatie door een ander besturingssysteem naar keuze. Veel TPM-functies zijn beschikbaar voor verschillende besturingssystemen tegelijk, inclusief Linux", aldus de woordvoerder van Microsoft Duitsland.

Alles bij de bronnen; HLN & Webwereld