Als we het over online opslag of populaire clouddiensten hebben, denk je wellicht onmiddellijk aan Google Drive, Dropbox, iCloud Drive of Microsoft OneDrive. Toch zijn er ook heel wat andere goede diensten voor online opslag!

Tip 01: Wuala

LaCie, een fabrikant van harde schijven, heeft al een hele poos een eigen clouddienst. Opmerkelijk is dat de makers hard inzetten op veiligheid en privacy. Eén van de sterke punten is bijvoorbeeld dat Wuala je bestanden op je eigen computer al versleutelt, dus voordat ze naar Wuala gestuurd worden. Volgens de makers staan je bestanden bovendien op verschillende locaties maar altijd op veilige, Europese servers. Wuala is niet gratis, voor een basisabonnement van 5 GB betaal je 0,99 euro per maand of 9 euro per jaar. Wil je meer opslagruimte? Dan kun je je account tegen betaling uitbreiden tot 1 TB. Wuala is erg gebruiksvriendelijk en heel wat mensen juichen het toe dat er een Nederlandse versie beschikbaar is.

Tip 02: SpiderOak

SpiderOak probeert je te overtuigen met de zogenoemde Zero-Knowledge Privacy in zijn clouddienst. Dat wil zeggen dat SpiderOak de bestanden altijd op je computer versleutelt, voordat je ze naar de cloud uploadt of van de server downloadt. De data worden pas weer ontsleuteld op het moment dat jij je wachtwoord invoert. Probeer de dienst eens uit. Surf naar spideroak.com en kies Try for Free in de rechterbovenhoek. Volg de registratieprocedure om volledig gratis toegang te krijgen tot 2 GB online opslagruimte. Indien gewenst kun je later upgraden naar een abonnement van 100 GB. Hiervoor betaal je 10 dollar per maand of 100 dollar voor een volledig jaar. SpiderOak is enkel beschikbaar in het Engels. De webinterface is erg overzichtelijk, de interface van de software zou echter wat gebruiksvriendelijker mogen.

Tip 04: Box

Box is erg populair in de zakelijke wereld, toch is de dienst ook erg interessant voor thuisgebruikers. Je krijgt bijvoorbeeld maar liefst 10 GB gratis opslagruimte. Enige beperking is dat je bestanden maximaal 250 MB groot kunnen zijn. Voor 4 euro per maand kun je upgraden naar 100 GB en kun je bestanden tot 2 GB per stuk uploaden. Handig is ook dat je rechtstreeks vanuit Box nieuwe documenten, werkbladen of presentaties kunt aanmaken met behulp van Google Docs. En om mobiel toegang te krijgen tot je bestanden, installeer je de Box-app voor iOS of Android. Wil je bestanden delen? Ook dat kan. Erg nuttig is dat je ook commentaar kunt achterlaten bij gedeelde documenten. 

Tip 07: CloudMe

De Europese dienst CloudMe gaat nog een stapje verder en is niet alleen beschikbaar voor computers, smartphones en tablets maar ook voor smart-tv's van Samsung. Om je aan te melden voor een gratis account van 3 GB surf je naar www.cloudme.com en volg je de registratieprocedure via Sign up. Tijdens de registratieprocedure zul je merken dat je een cloudme-url met je gebruikersnaam krijgt om makkelijk bij je bestanden te kunnen. CloudMe is voornamelijk populair bij iedereen die zijn data niet aan Amerikaanse datacenters wil toevertrouwen. CloudMe slaat je bestanden namelijk op in zijn eigen dataparken in Zweden.

Nummerloze supertip: Otixo, centrale cloud

Als je geen geld wilt uitgeven aan online opslagruimte kun je verschillende accounts aanmaken: bij Box.com, bij Google Drive, bij SugarSync, eentje bij CloudMe enzovoort. Via Otixo kun je vervolgens alle clouddiensten centraliseren zodat je toch maar één toepassing nodig hebt. Met een gratis Otixo-account kun je maximaal vijf bestanden tegelijkertijd overdragen tussen verschillende cloud-diensten.

Alles bij de bron; CompTotaal