Whatsapp en Facebook? Nee, Jacob Kohnstamm gebruikt ze niet. De privacywaakhond - of zoals hij zelf liever zegt: toezichthouder als het gaat om de bescherming van persoonsgegevens - kijkt wel uit. "Ik betaal eerder met mijn centen voor sms'jes, dan dat ik met de gegevens uit mijn adressenboek betaal. Uit onderzoek van ons bleek dat Whatsapp ook de nummers uit dat adressenboek opslaat van de mensen die de dienst niet gebruiken. Die gegevens zijn veel waard."
Kohnstamm is nu tien jaar de belangrijkste man bij het CBP. Een periode waarin de privacy volgens hem tevoorschijn kwam uit 'een donker hoekje waar het kwaad zich schuil houdt'. Want zo werd er tien jaar geleden, nog in de naweeën van de aanslagen van 11 september 2001, aangekeken tegen privacy: dat was iets waar criminelen, terroristen en kindermishandelaars behoefte aan hadden.
Tegenwoordig mag je volgens Kohnstamm zeggen dat je belang hecht aan je persoonlijke levenssfeer. "Het beeld dat weinig mensen zich daar druk over maken, klopt niet. Als mensen zeggen 'ik heb niets te verbergen', bedoelen ze vaak: ik heb geen kwaad in de zin. Maar dat betekent niet dat ze niet hun leven willen leiden zoals ze dat zelf kiezen."
Alles bij de bron; Trouw [Thnx-2-Niek]