De omgang met privacygevoelige gegevens is jarenlang niet op orde geweest bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Tot vorig jaar werd gewerkt met een systeem waarin medewerkers toegang hadden tot informatie waar ze niet bij hadden moeten kunnen, concludeert het Radio 1-programma Argos zaterdag, dat zelf gevoelige informatie in handen kreeg.

De IGZ schrijft in een reactie dat het geen nieuws is dat de 'interne informatievoorziening verbetering behoeft'. In 2012 deden twee commissies al aanbevelingen om dit te verbeteren. "Daar is de IGZ volop mee bezig." 

Gegevens van disfunctionerende artsen en ziekenhuizen, meldingen, klachten en vergaderverslagen waren tot 2006 voor medewerkers door het hele land toegankelijk op een netwerkschijf. Na 2006 werd een nieuw systeem ingevoerd. Maar ook hierin hadden medewerkers in ieder geval tot vorig jaar toegang tot gegevens van zaken waar ze zelf niks mee te maken hebben.

Volgens de wet moet dat niet kunnen. Diverse bronnen geven volgens het programma aan dat medewerkers met toegang tot het intranet in bijna alle landelijke dossiers konden 'grasduinen'. Ook stagiairs en secretaresses hadden hier toegang toe.

Alles bij de bron; NU

De afgelopen weken waren de NOS en de NRC flink op dreef met onthullingen over de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). Over een klokkenluider die zelfmoord pleegde, en over de manier waarop de toezichthouder privacygevoelige gegevens beveiligt. Of beter gezegd, hoe dat volgens de klokkenluider wordt nagelaten. Hoe zit dat bij andere toezichthouders?Stefan Heijdendael ging op onderzoek uit en ontdekte dat het ook bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg met de privacybescherming niet bijster goed geregeld is.

Bron; Argos [met audio]