De Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen moeten de persoonsgegevens van hun studenten beter beveiligen. Als ze dat niet doen, kan het College bescherming persoonsgegevens (CBP) een dwangsom opleggen. 

Er kwamen zoveel verhalen in de media over tentamencijfers die voor iedereen toegankelijk waren en e-mailadressen die zomaar op straat belandden, dat het college eens poolshoogte wilde nemen in het hoger onderwijs. Het CBP heeft deze twee hogescholen vooral gekozen omdat ze veel studenten hebben maar ook andere universiteiten en hogescholen mogen de kritiek van het CBP ter harte nemen.

De hogescholen verzamelen onder meer de studieresultaten, nationaliteit en geboortedatum van studenten. Ook staan er pasfoto’s en mailadressen in de systemen en zouden vaker moeten nalopen wie er allemaal het recht hebben om de gegevens van studenten in te zien: misschien zijn er mensen van baan veranderd die allang niet meer bij die gegevens mogen, maar nog wel toegang hebben tot het systeem.  

Alles bij de bron; AvansHogescholen [CBP bericht]