Google heeft een nieuwe versie van Safe Browsing gelanceerd, de technologie waarmee de internetgigant naar eigen zeggen meer dan 2 miljard op internet aangesloten apparaten tegen aanvallen beschermt. Naast Google Chrome maken ook Mozilla Firefox en Apple Safari gebruik van de technologie. Als gebruikers bijvoorbeeld een bekende phishingsite of website met malware bezoeken, krijgen ze dankzij Safe Browsing een waarschuwing dat het niet veilig is om door te gaan. Safe Browsing is naast browsers ook voor andere partijen en ontwikkelaars toegankelijk.

De eerste versie van Safe Browsing werd in 2007 gelanceerd, volgens Google is het internet sinds 2007 echter verder ontwikkeld en maken steeds meer mensen via hun smartphone en tablet gebruik van het internet. Mobiele apparaten hebben echter met beperkingen te maken die niet zo snel op de desktop worden aangetroffen, zoals een beperkte accuduur en netwerkbandbreedte en een slechte verbinding. In de nieuwste versie van het Safe Browsing-protocol heeft Google daarom optimalisaties voor mobiele apparaten doorgevoerd, waarbij de aandacht op 'bescherming per bit' ligt. Met Safe Browsing versie 4 is het nu mogelijk om beperkingen op te stellen, zoals geografische locatie, het soort platform en datalimieten om zowel bandbreedte als andere bronnen van het toestel zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Het nieuwe protocol is sinds december vorig jaar in de Safe Browsing-versie voor Android aanwezig en wordt sinds Chrome 46 ook in de eigen browser van Google gebruikt.

Alles bij de bron; Security