David Chaum, die meer dan 30 jaar geleden de grondslag legde voor online privacy, is terug met een nieuwe uitvinding. Hij stelde zijn nieuwe ontwerp voor tijdens Real World Crypto aan Stanford University. Net als zijn eerdere tools is PrivaTegrity ontwikkeld voor volledig anonieme communicatie die geen enkele hacker of veiligheidsdienst kan kraken. Volgens Chaum zal de toepassing snel genoeg zijn om zonder waarneembare vertraging gebruikt te worden als een smartphone app.

Chaum integreert echter ook een meer controversiële functie in het systeem: een achterpoortje dat ervoor zorgt dat wie iets 'slechts' doet zijn anonimiteit en privacy verliest. Wie die achterpoort bewaakt, heeft de macht om te beslissen wie 'slecht' is. Te veel macht voor één bedrijf of overheid, zegt Chaum. Daarom heeft hij een soort jury opgericht, die bestaat uit negen serverbeheerders in negen landen die samenwerken om criminelen binnen het netwerk op te sporen en hun communicatie te decoderen. 

Het resultaat, zegt Chaum, is een nieuwe benadering die de crypto-oorlog beëindigt en zowel veiligheidsdiensten als privacy-voorvechters tevreden stelt.

Alles bij de bron;  HLN [Thnx-2-Luc]


stelde zijn nieuwe ontwerp voor tijdens Real World Crypto aan Stanford University. Net als zijn eerdere tools is PrivaTegrity ontwikkeld voor volledig anonieme communicatie die geen enkele hacker of veiligheidsdienst kan kraken. Maar het systeem zou nog veiliger en nog efficiënter zijn dan bestaande systemen als Tor en I2P.

PrivaTegrity kwam tot stand in samenwerking met een team van de universiteiten van Radboud en Birmingham. Volgens Chaum zal de toepassing snel genoeg zijn om zonder waarneembare vertraging gebruikt te worden als een smartphone app. Of het project gecommercialiseerd zal worden, is nog niet duidelijk, maar een eerste versie voor Android zou wel al in ontwikkeling zijn.

Achterpoortje

In eerste instantie zullen met de app enkel berichten verstuurd kunnen worden. Nadien worden er functies toegevoegd zoals het delen van bestanden, foto's en video's, en financiële transacties.

Chaum integreert echter nog een andere, meer controversiële, functie in het systeem: een achterpoortje dat ervoor zorgt dat wie iets 'slechts' doet zijn anonimiteit en privacy verliest.

Wie die achterpoort bewaakt, heeft de macht om te beslissen wie 'slecht' is. Te veel macht voor één bedrijf of overheid, zegt Chaum. Daarom heeft hij een soort jury opgericht, die bestaat uit negen serverbeheerders in negen landen die samenwerken om criminelen binnen het netwerk op te sporen en hun communicatie te decoderen.

Het resultaat, zegt Chaum, is een nieuwe benadering die de crypto-oorlog beëindigt en zowel veiligheidsdiensten als privacy-voorvechters tevreden stelt.

 
HLN.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?