Facebook heeft in het geheim Snapchat-gebruikers afgeluisterd die de vpn-tool Onavo van Facebook gebruikten. Dat blijkt uit documenten die als onderdeel van een rechtszaak tegen Meta openbaar zijn geworden. Facebook wilde via 'Project Ghostbusters' het gedrag van Snapchat-gebruikers analyseren, om zo een competitief voordeel te krijgen.

Onavo Protect werd in 2013 door Facebook overgenomen en bood gebruikers een gratis vpn-dienst aan. Meta (destijds nog Facebook) stelde dat de app de gegevens en activiteiten van gebruikers zou beschermen en dat de verzamelde data alleen werd gebruikt voor het kunnen aanbieden van de vpn-dienst.

In werkelijkheid werd het gedrag van gebruikers, zoals welke apps ze gebruikten en hoelang, door Onavo en Facebook verzameld. Vervolgens werden de gegevens gedeeld met moederbedrijf Meta. De data werd gebruikt voor Meta's marktonderzoek, zo werd vorig jaar duidelijk, toen Meta in Australië een boete van 20 miljoen dollar kreeg voor het misleiden van gebruikers van de Onavo Protect vpn-app.

Volgens de nu openbaar geworden documenten kon Facebook via de vpn-app uitgebreid analyseren hoe gebruikers Snapchat gebruikten. Het programma zou later ook zijn uitgebreid naar Amazon en YouTube.

Volgens de aanklagers in deze zaak heeft Facebook de Amerikaanse 'Wiretap' wetgeving overtreden, die het verbiedt om elektronische communicatie van mensen af te luisteren. 

Alles bij de bron; Security