De Europese Commissie gaat in juni nieuwe regels voor versleutelde chat-apps en het verkrijgen van digitaal bewijs voorstellen. Dat meldt Europees commissaris voor Justitie Jourová op Twitter, alsmede de website Euractiv

"Naar verwachting zal de Europese Commissie tijdens de komende JBZ-raad aangeven of zij voornemens is om met plannen te komen op het gebied van encryptie", zo liet demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok eerder al weten (pdf). Jourová zou in juni drie of vier opties aankondigen, waaronder bindende wetgeving en vrijwillige overeenkomsten met bedrijven om opsporingsdiensten snel informatie te verstrekken.

"Op het moment zijn aanklagers, rechters alsmede politie en opsporingsdiensten afhankelijk of providers vrijwillig toegang tot het bewijs geven. Op deze manier kunnen we niet de veiligheid van Europeanen verzekeren", aldus Jourová. Eerder riepen Duitsland en Frankrijk al op om versleutelde chatdiensten aan banden te leggen. Vorige week liet de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd nog weten dat de Britse inlichtingendiensten toegang tot versleutelde WhatsApp-berichten moeten krijgen.

Alles bij de bron; Security


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!