De meeste mensen bewaren van alles op hun smartphone: werknemersgegevens, een kopie van het paspoort, verzekeringsgegevens, bankinformatie en allerhande wachtwoorden. Zelfs persoonlijke foto's kunnen een beveiligingsrisico zijn: mensen nemen vaak foto's van belangrijke brieven en facturen om te e-mailen en de afbeelding staat dan op diverse plekken. Nog steeds denken mensen dat het inschakelen van patroonbeveiliging genoeg is om het apparaat te beveiligen, maar dat is simpelweg onjuist.

De pincode van 4 cijfers is heel populair op smartphones, maar niet zo veilig, omdat er maar 10.000 unieke combinaties mogelijk zijn. Op toestellen die daar niet speciaal rekening mee hebben gehouden, kan een aanvaller de pincode bruteforcen. Daar heb je niet eens een krachtige, dure computer voor nodig.

Versleuteling doet heel wat meer dan het buitensluiten van een indringer. Zie een vergrendelingsscherm als een slot op je deur. Ongewenste gasten blijven buiten, maar een professionele dief komt wel binnen. Encryptie is die volgende stap. Het maakt gegevens op het toestel onleesbaar, zodat een hacker die binnenkomt er nog steeds niks mee kan beginnen. Vergelijk het met de inbreker die binnenkomt in je huis, ondanks het slot op de deur. De spullen die de dief wil hebben, zitten vervolgens in een onbreekbare kluis.

Een sterk encryptiealgoritme om te gebruiken is Advanced Encryption Standard (AES). Het is het meestgebruikte algoritme om mobiele data te versleutelen. Het is een symmetrisch encryptiealgoritme en wordt gezien als een van de weinige onbreekbare versleutelingsalgoritmes. Er zijn veel opties voor het versleutelen van je data als je je mobiele apparaat gebruikt. 

Je kunt kiezen tussen software- en hardwarematige encryptie en de meeste fabrikanten van mobiele hardware hebben tegenwoordig een vorm van hardwareversleuteling.  Meer weten over het precieze hoe en wat lees dan het artikel 31 essentiële tools voor Encryptie op Computerworld.

Alles bij de bron; CompWorld