Bijna iedereen met een Android telefoon heeft wel een patroonslot. Het is een gemakkelijke manier om je telefoon te beveiligen, en het lijkt ook nog eens hartstikke veilig.

Veel mensen vinden deze manier zelfs beter dan een pincode of een wachtwoord. Voor al die mensen heb ik slecht nieuws: het is toch helemaal niet zo veilig als gedacht. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het patroon met gemak binnen vijf keer te kraken is. Onderzoekers van de Britse Lancaster Universiteit, Universiteit van Bath en de Chinese Northwest Universiteit hebben namelijk een algoritme ontwikkeld dat de patronen kan ontcijferen binnen vijf pogingen.

Het scherm hoeft niet eens zichtbaar te zijn op het filmpje, en tot op 2,5 meter afstand kunnen betrouwbare beelden worden gemaakt met een telefooncamera. Vervolgens kan de beweging die jij met je vingers maakte met behulp van software worden vastgesteld. Het algoritme berekent vervolgens met de positie van jouw hand tot de telefoon makkelijk het aantal mogelijke toegangspatronen. Dit zijn er meestal minder dan vijf, waardoor ze allemaal uit te proberen zijn voordat het toestel zichzelf vergrendelt.

En dan heb je nog mensen die ontzettend complexe patronen hebben, dat lijkt natuurlijk veel veiliger. Niets is minder waar: deze zijn zelfs nog makkelijker te achterhalen. Ze helpen namelijk het algoritme om het aantal mogelijkheden te verkleinen.

Alles bij de bron; MotherBoard [Thnx-2-Luc]