Microsoft moet klantdata overhandigen aan Amerikaanse opsporingsdiensten ondanks dat die data niet staan opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Daarmee lijkt een einde te komen aan de claims van Microsoft dat het data in de cloud kan beschermen tegen Amerikaanse wetten als de Patriot Act cq FISAA.
De zaak draait om een bevel aan Microsoft om van een klant e-mails te overhandigen die staan opgeslagen op servers in Dublin, Ierland. Microsoft heeft dat bevel aangevochten omdat het vindt dat e-mails die buiten de VS staan opgeslagen niet door de Amerikaanse overheid kunnen worden opgeëist.
Het bedrijf heeft nog in december gezegd dat data van klanten die in het buitenland staan opgeslagen, niet door Amerikaanse opsporingsdiensten zomaar opgevraagd moeten kunnen worden. Het hele cloudbedrijfsmodel van Microsoft is daarop gebaseerd, sinds de heisa rond de Patriot Act enkele jaren geleden en meer recent de onthullingen van Edward Snowden.
Onlangs meldden de privacywaakhonden van de Europese Unie nog dat de cloud van Microsoft aan alle privacystandaarden voldeed en het dus kan worden gebruikt door Europese overheden.
Alles bij de bron; WebWereld