De Britse overheid wil de communicatie tussen staatsburgers live in de gaten kunnen houden en achterdeurtjes in encryptie verplicht maken. Dat blijkt uit een gelekt document in handen van de Open Rights Group.

Volgens het document moeten providers en telefoonbedrijven verplicht binnen 24 uur toegang geven tot alle real-time content van een Britse burger als hier om gevraagd wordt. Hier valt ook versleutelde content onder. Dat betekent dat volledige end-to-end-encryptie niet toegestaan kan worden in Groot-Brittannië, maar dat er verplicht achterdeurtjes in moeten komen.

Daarnaast moeten providers het mogelijk maken voor de Britse overheid om 6.500 burgers tegelijkertijd te bespioneren. Waarschijnlijk is hier wel autorisatie van bijvoorbeeld een staatssecretaris of rechter voor nodig. De documenten zijn tot nu toe alleen verstrekt aan een paar bedrijven, vooral providers. Tot nu toe gaat het alleen om een conceptversie. De Britse Eerste en Tweede Kamer moeten nog akkoord gaan voor het een daadwerkelijke wetgeving wordt.

Alles bij de bron; NU


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!