Technologiebedrijven als Snapchat en Skype-eigenaar Microsoft brengen de mensenrechten van hun gebruikers in gevaar door geen basale privacybeschermende maatregelen te treffen voor hun berichtendiensten. Dat concludeert Amnesty uit een onderzoek dat zij deed naar de elf bedrijven die de populairste apps aanbieden. De toekomst van online privacy en vrije meningsuiting staat of valt bij de vraag of technologiebedrijven onze communicatie beschermen of die op een presenteerblaadje aanbieden aan kwaadwillende pottenkijkers.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste aanbieders hun beveiliging niet op orde hebben. Amnesty beoordeelde elf technologiebedrijven met de populairste berichtendiensten. We gaven scores op de volgende punten:

  • Erkenning van online bedreigingen voor de privacy en vrijheid van meningsuiting van de gebruikers.
  • Volledige encryptie wordt standaard toegepast.
  • Gebruikers krijgen informatie over welke bedreigingen er zijn voor hun mensenrechten en over de aanwezige encryptie.
  • Als regeringen toegang vragen tot gebruikersgegevens, maakt het bedrijf dat, en de reactie daarop, openbaar.
  • Transparantie over technische details van hun encryptiesystemen.

Bekijk hier de hele ranglijst

Honderden miljoenen maken dagelijks gebruik van berichtendiensten als WhatsApp, Skype en Viber. Het is belangrijk dat zij veilig kunnen communiceren. Dat is vooral van levensbelang voor mensenrechtenverdedigers, oppositieleden en journalisten die hun beroep uitoefenen in een land waar dat hen in gevaar kan brengen.

Alles bij de bron; Amnesty