Een laptop, kleine antenne en een elektronische GPS-spoofer, bij elkaar een waarde van zo’n 3000 dollar, blijken genoeg om het GPS syteem te hacken. Todd Humphreys en zijn team van studenten van de universiteit van Texas wisten op deze manier een luxe jacht van bijna 65 meter van koers te laten wijken. Zo kon het luxe jacht van 80 miljoen dollar naar een locatie naar keuze worden geloodst door het navigatiesysteem van de boot te foppen.

Het GPS-systeem aan boord slaat geen alarm en is in de veronderstelling de juiste koers te varen. Ook de stuurlui op de boot merkten er niets van dat ze uit de koers vaarden. Overigens werd het experiment met goedkeuring van kapitein van het jacht uitgevoerd maar terroristen en criminelen weten natuurlijk wel raad met de mogelijkheden die deze hack biedt. 

Humphreys gebruikte de techniek al eerder om de controle over een drone over te nemen. De Amerikaanse autoriteiten zijn dus op de hoogte van deze kwetsbaarheid in het werelwijde GPS-systeem. Met de drone kon de koers alleen worden verstoord maar het nieuwe experiment konden de studenten bepalen waar de boot heen ging ook ook wilde die aanvankelijk een andere koers varen. Volgens Humphreys doet de regering er weinig aan om misbruik van de kwetsbaarheid te voorkomen.

Alles bij de bron; CompIdee