Wie zijn pinpas opbergt in een schoudertas is niet per definitie ‘grof nalatig’. Dat betekent dat de bank opdraait voor de schade als in zo’n geval de pinpas wordt gestolen en de dief er geld mee opneemt. Een vrouw had in de supermarkt haar boodschappen afgerekend met haar pinpas. De pinpas stopte ze in het plastic betaalhoesje van haar portemonnee, die zij op haar beurt met enkele lichte boodschappen in haar leren schoudertas opborg.

Twee dagen later belde de ING bank, omdat er ongewone transacties op haar betaalrekening hadden plaatsgevonden. Bij controle bleek de pas verdwenen uit haar portemonnee. Op camerabeelden van de supermarkt was te zien hoe criminelen de pincode afkeken en er met de portemonne vandoor gingen. ING Bank wilde de schade niet vergoeden en de zaak kwam bij de Geschillencommissie...

De Geschillencommissie vond het geen grove nalatigheid dat de vrouw haar portemonnee in haar schoudertas bewaarde. Het is haar ook niet aan te rekenen dat criminelen haar pincode konden afkijken en evenmin is het verwijtbaar dat ze twee dagen lang niet heeft gekeken of haar pinpas er nog was. Kortom, zij was niet grof nalatig, maar een slachtoffer van doorgewinterde criminelen, met als gevolg dat de ING Bank de schade moet vergoeden.

Alles bij de bron;  Geld&Recht  en herinnert U zich dit artikel nog ??