Hackers schrijven niet de hele dag groene codes op zwarte schermen om in te breken op andere apparaten. „Nee”, zegt Verlaan: „Vind een kwetsbaarheid in de mens en je bent zo binnen. Je kunt je apparaten nog zo goed beveiligen – de zwakste schakel, dat blijf jij.”

Want dat is het slechte nieuws in het boek: de meeste mensen zijn gemakkelijk te hacken, dus jij waarschijnlijk ook. Als je een nepmail van ‘ING’ opent bijvoorbeeld, of wanneer je een aflevering van Game of Thrones illegaal downloadt. Gebruik je voor al je accounts hetzelfde wachtwoord, , dan staat dat volgens Verlaan gelijk aan met vakantie gaan en de voordeur open laten staan.

Tot welke gruweldaden hackers vervolgens in staat zijn, beschrijft Verlaan aan de hand van waargebeurde verhalen uit de wereld van ddos-aan-vallen, phishing en wraakporno. Die verhalen zijn verontrustend, soms zelfs angstaanjagend, maar je kunt ze ook lezen als een waarschuwing voor de gevaren van het internet.

Twee weken geleden stond het net onder De meeste mensen deugen op de bestsellerlijst. Die laatste titel is na het lezen van Verlaans boek een stuk moeilijker te geloven, vooral door hoofdstuk waarin hij beschrijft hoe hij infiltreerde in een grootschalig pedofielennetwerk op het dark web.

Zowel nietsvermoedende slachtoffers als daders van gewiekste, kwaadaardige en soms zelfs internationale hacks komen in het boek aan het woord. Aan het einde van ieder hoofdstuk en achterin het boek staan tips om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van kwaadwillenden op het internet. Een paar uur huiswerk die je minder naïef maken. Weinig lezers zullen nog zeggen: „Nee hoor, ik heb niets te verbergen”. Dat heb je namelijk wel .

Alles bij de bron; NRC