In de Amerikaanse staat Texas hoorde een koppel uit Houston het voorbije weekend tot hun ontzetting een mannenstem in de kamer waar hun peuter lag te slapen. De stem bleek niet van een inbreker, maar van iemand die via de babyfoon met ingebouwde camera praatte met hun tweejarig dochtertje Allyson.

"Het voelde alsof iemand in ons huis had ingebroken", vertelt papa Marc Gilbert aan ABC-partner KTRK. Toen de man door de gang naar Allysons kamer ging, hoorde hij de stem vulgaire dingen zeggen zoals "wakker worden Allyson, jij kleine [scheldwoord]". Gilbert denkt dat de hacker de naam van zijn dochter kende omdat hij gespeld staat op de muur.

De camera van de babymonitor draaide in de richting van Gilbert toen hij de kamer binnenkwam om het ding uit de stekker te trekken. Het ging om een toestel van Foscam waarvan de kwetsbaarheid in april aan het licht kwam. Die werd ontdekt door beveiligingsbedrijf Qualys, dat verschillende manieren vond om de camera's vanop afstand te bekijken. De gemakkelijkste manier bleek de website van Foscam af te schuimen naar unieke identificatiecodes van elke klant. Zo'n twee op de tien camera's die de onderzoekers onder de loep namen bleken onveilig, en waren toegankelijk via de login 'admin' zonder paswoord.

De BBC vond forums waar hackers informatie uitwisselen hoe ze slechtbeveiligde Foscam-camera's kunnen misbruiken. Met gespecialiseerde zoekmachines kunnen ze zoekresultaten zelfs filteren op locatie. 

Alles bij de bron; HLN