Bij een internationale politieactie is een grote gijzelsoftwarebende ontmanteld. De vermoedelijke leider is opgepakt en het platform is uit de lucht. Vijf servers van de groep zijn in Nederland in beslag genomen en Nederlandse rechercheurs hielpen mee bij het onderzoek.

Het betreft een internationale groep criminelen. Er zijn voor zover bekend geen Nederlanders onder de verdachten. De Europese diensten Europol (politie) en Eurojust (justitie) maakten de resultaten van de actie tegen de bende Ragnar Locker vrijdag bekend.

De hoofdverdachte werd afgelopen maandag opgepakt in Parijs. In Spanje en Letland zijn daarna vijf andere verdachten verhoord.

De site van de groep op het darkweb, een afgeschermd deel van internet, is in Zweden uit de lucht gehaald. Behalve in Nederland zijn ook in Duitsland en Zweden servers in beslag genomen.

De gijzelsoftware, die ook Ragnar Locker wordt genoemd, is sinds december 2019 actief. De makers ervan hebben computersystemen besmet en vergrendeld. Ook maakten ze interne gegevens buit.

Daarna eisten ze losgeld van de slachtoffers, zowel voor het ontgrendelen van de systemen als voor het teruggeven van gevoelige gegevens. Dat bedrag kon oplopen tot tientallen miljoenen euro's.

In 2021 werden in Oekraïne al twee andere kopstukken van Ragnar Locker opgepakt. Vorig jaar werd een andere verdachte gearresteerd in Canada. Bij het vervolgonderzoek kregen rechercheurs zicht op de rest van de bende.

Alles bij de bron; NU