Auteursrechtorganisatie Brein heeft tijdens onderzoek naar usenetcommunity FTD vijftien mensen 'undercover' laten gaan, claimt de directeur van FTD. Deze mensen zouden zelfs content op Usenet hebben gezet om geloofwaardiger te lijken.

De namen van de vijftien zijn voorgelezen tijdens de zitting van de bodemprocedure die Brein tegen FTD heeft aangespannen. Dat meldt FTD-directeur Ronald Sievers.. Deze 'undercoveragenten' van Brein hielden de moderators van FTD in de gaten op zoek naar zaken die gebruikt konden worden in de bodemprocedure tegen FTD. Om geloofwaardig over te komen hebben ze content op Usenet geplaatst, geld gedoneerd aan FTD en via het interne berichtensysteem andere gebruikers gevraagd waar ze bepaalde films konden vinden.

Sievers noemt de methode van bewijs verzamelen 'dubieus', maar wijst erop dat het vermoedelijk wel is toegestaan.

Lees alles bij de bron; tweakers.net

Aanvullende bron; webwereld.nl

Brein laat in een reactie weten dat medewerkers van Brein geen bestanden op Usenet geplaatst hebben. Het klopt wel dat zij zich hebben aangemeld bij FTD, maar dat was vooral om te kijken hoe het er aan toe ging. Kuik geeft wel toe dat Brein spots heeft toegevoegd. Volgens de directeur wilden zij hiermee vooral kijken hoe moderators reageerden op, bijvoorbeeld, valse uploads. Dat gebeurde vanzelfsprekend wel onder nicknames. Kuik: "Dat doet immers iedereen op zulke netwerken."

Update op webwereld.nl 

Stichting Brein heeft volgens Usenet-platform FTD wel degelijk zelf illegale content geüpload en niet alleen 'gespot'. Dat is gedaan door undercover medewerkers van de piraterijbestrijder. De medewerkers van Brein zouden dus niet alleen undercover op FTD zijn geweest als 'spotter', iemand die uploads opmerkt en noemt op het Nederlandse Usenet-platform. Er is zeker één geval nu bekend waarbij een 'Brein-agent' een upload zelf heeft gedaan om die vervolgens te 'spotten' op FTD, vertelt het Usenet-platform aan Webwereld.