De online tool Check Je Hack van de Nederlandse politie is vorig jaar vijf miljoen keer gebruikt door mensen die wilden weten of ze slachtoffer van cybercriminelen waren geworden. Dertienduizend slachtoffers werden vervolgens gewaarschuwd.

Check je Hack werd gelanceerd nadat de autoriteiten de illegale online marktplaats Genesis Market offline hadden gehaald. De tweede keer dat de politie Check je Hack vorig jaar inzette was na de operatie tegen de Qakbot-malware.

Qakbot wordt via phishingmails verspreid en kan op besmette computers inloggegevens stelen en verdere malware installeren. Bij de operatie tegen de malware werden servers in beslag genomen waarop allerlei gegevens van slachtoffers stonden. Het ging onder andere om 6,4 miljoen e-mailadressen.

In januari van dit jaar besloot de politie zeven miljoen e-mailadressen gebruikt voor bankhelpdeskfraude aan de tool toe te voegen. De politie zegt ingevoerde e-mailadressen niet te bewaren en alleen te gebruiken om te controleren of die in de dataset voorkomen.

Alles bij de bron; Security