In 2022 werd meer dan 40 procent van de operationele technologie (OT) computers getroffen door kwaadaardige objecten aldus Kaspersky in zijn jaarrapport.

In de tweede helft van 2022 werd de industriële sector wereldwijd getroffen door de meeste aanvallen (34,3%). Aanvallen op de automotive-industrie en de energiesector lieten een ongekende groei zien.

In termen van malwarecategorieën lieten alleen de twee topklasseringen, kwaadaardige scripts en phishingpagina’s (JS en HTML) en geweigerde internetbronnen, een groei zien. Cybercriminelen gebruiken kwaadaardige scripts voor een breed scala aan taken – van het verzamelen van informatie, het volgen van activiteiten en het omleiden van browserverzoeken naar kwaadaardige webbronnen, tot het downloaden van diverse kwaadaardige programma’s of het laden van malware (spyware of tools voor het illegaal delven van cryptocurrency) in de browser van de gebruiker.

Noord-Europa is de enige regio die een groei liet zien in ransomware-aanvallen en malware die via e-mailclients werd verspreid. Ook in Nederland werden kwaadaardige scripts en phishing pagina’s het vaakst gebruikt (4,3%) als initiële aanvalsvector. In de meeste gevallen werden dergelijke bedreigen afgeleverd via zakelijke e-mail of via ad-hoc internetverbindingen vanuit het IT-netwerk.

Alles bij de bron; ChannelConnect