De nieuwe Duitse minister van Justitie, Marco Buschmann, wil dat er in Duitsland niet meer aan continue dataretentie bij telecomoperatoren wordt gedaan als daar geen reden toe is. Volgens de minister schendt dit de grondrechten en voelen mensen zich hierdoor niet meer vrij.

Telecomaanbieders zouden volgen de Duitse minister van Justitie wel verplicht kunnen worden om via een gerechtelijk bevel snel een back-up van gegevens te maken indien er vermoedens zijn van ernstige strafbare feiten. Die verzamelde gegevens zouden volgens de minister onderzocht kunnen worden door de Duitse ordediensten en justitie.

In België en Nederland woedde er ook een debat over soortgelijke dataretentiewetten. In 2018 beperkte Nederlands minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus het wetsvoorstel voor de Nederlandse bewaarplicht. Dit als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie uit 2016. Daarin zei de hoogste Europese rechter dat het opslaan van gegevens voor het bestrijden van ernstige misdrijven is toegestaan, maar dat dit er niet toe mag leiden dat de gegevens van gebruikers massaal worden opgeslagen.

Alles bij de bron; Tweakers


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!