De bewaarplicht werkt niet en daarom zou die moeten worden uitgebreid. Dat is in het kort de conclusie uit de Evaluatie Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens.  Het rapport van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum bekijkt in hoeverre de bewaarplicht voor telco's en ISP's van nut is geweest in rechtszaken. En dat valt tegen. 

Vooral de metadata die verzameld is over het gebruik van e-mail en websurfen blijkt nauwelijks van nut te zijn geweest in de afgelopen jaren. De data is vaak te oud, en "daarmee is een situatie ontstaan waarin gegevens van burgers worden bewaard die niet of nauwelijks worden gebruikt door opsporingsdiensten", zo staat in het rapport dat uitgebreid wordt belicht in dit artikel op Computerworld.

Daarom moet de bewaarplicht worden uitgebreid, vinden experts die geciteerd worden in de evaluatie. Nu is de bewaartermijn zes maanden en het moet langer. Dit om te voorkomen dat data alweer is verdwenen voordat een onderzoek wordt gestart of in een fase is waar die data belangrijk worden. 

Ook moet de data worden uitgebreid met het eindpunt van gesprekken in telefonie en van internetsessies. Daarbij moeten locatiegegevens worden betrokken om mobiele internetsessies ook locatiegericht te volgen.

Alles bij de bron; WebWereld