Chatapp Signal wordt volgens experts mogelijk illegaal door een wetsvoorstel in België. Dat voorstel schrijft voor dat telecomoperatoren en communicatie-apps een bepaalde periode lang gegevens moeten bewaren over hun gebruikers, maar Signal slaat die gegevens nooit op. Het kabinet-Justitie benadrukt dat geen enkele dienst data zal moeten bewaren die het niet genereert.
Het voorstel schrijft voor dat metadata over communicatie op het platform bijgehouden moeten worden en dat die gegevens niet versleuteld opgeslagen mogen worden. Dit zodat autoriteiten in het land de gegevens kunnen opvragen in het kader van de misdaadbestrijding. Metadata zijn gegevens die kunnen prijsgeven met wie je hebt gecommuniceerd, hoe vaak en voor hoe lang, zonder dat daarvoor de inhoud van berichten moet worden vrijgegeven.
Justitie woordvoerder Edward Landtsheere benadrukt aan onze redactie dat geen enkele operator of communicatiedienst meer gegevens moet bewaren dan ze aanmaken.
Volgens Justitieminister Van Quickeborne is de nieuwe wetgeving een betere optie dan de sleepnetmethode die in de Verenigde Staten wordt toegepast. Daar verzamelt de overheid systematisch data vanop het internet of van telefoonverkeer. Ook van “intrusieve methodes” is de minister geen fan. Daarbij worden telefoons of andere elektronische toestellen van verdachten gehackt aan de hand van controversiële software als Pegasus.
Ministry of Privacy, dat zich opwerpt als een onafhankelijke privacywaakhond, reageerde op Twitter. De stichting van jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert zegt naar de rechtbank te gaan als het wetsvoorstel in deze vorm wordt doorgevoerd.
Frederik Jacobs, een Belg die mee aan de wieg stond van de app, noemt het voorstel “kortzichtig” en verwacht niet dat het zal standhouden in het Grondwettelijk Hof.
In België wordt al langer strijd geleverd door voor- en tegenstanders van encryptie en metadataretentie. In 2021 vernietigde het Belgisch Grondwettelijk Hof de dataretentiewet van het land nog.
Alles bij de bron; HLN