De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA mag metadata van telefoongesprekken blijven verzamelen aldus bepaalde een hogere rechtbank vrijdag. Hiermee verdwijnt een eerder vonnis, dat het verzamelen van de data illegaal noemde, naar de prullenbak. 

Privacyvoorvechters stapten twee jaar geleden naar de rechter en probeerden het verzamelen van metadata door de NSA een halt toe te roepen. Een rechter ging daar destijds, in december 2013, in mee. Hij noemde het verzamelen van de data - de tijd van de gesprekken en de nummers die zijn gebeld - in strijd met de privacywetgeving.

Een hogere rechtbank, het United States Court of Appeals in Columbia, oordeelde dus dat het vonnis niet terecht was, veel maakt het arrest overigens niet meer uit. De Amerikaanse Senaat nam in juni namelijk al een andere wet aan die stelde dat de Amerikaanse regering onder aangepaste regels telefoondata mag blijven vergaren tot 2019. Het enige grote verschil is dat de bulkdata bij de telecombedrijven moet worden opgeslagen, en dus niet meer bij de NSA.

De NSA moet intussen de reeds verzamelde metadata van Amerikanen gaan verwijderen maar deed dat nog niet vanwege de rechtszaak. Mogelijk zorgt het arrest van vrijdag ervoor dat de NSA de data eerder verwijdert.

Alles bij de bron; Tweakers


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha