De naam 'incognitomodus' suggereert dat je volledig privé over het web kunt browsen, maar dat is niet helemaal waar.

In feite open je een nieuwe, verse webbrowser waarbij je nergens anders bent ingelogd. Ook wordt daarbinnen je browsegeschiedenis niet opgeslagen. Bezoek je een website en sluit je de modus weer, dan kan niemand op dezelfde computer zien dat je daar bent geweest.

Die privacy geldt niet voor de beheerders van websites die je bezoekt. Die zien nog steeds wanneer jij vanaf een bepaald computeradres de site bezoekt. Dat adres kan een website registreren en koppelen met bezoeken elders, waardoor bedrijven alsnog je surfgedrag in kaart kunnen brengen.

Websites plaatsen in de incognitomodus ook nog steeds cookies op je apparaat. Deze kleine bestandjes kunnen andere sites informeren over je bezoekgedrag. Ze worden na gebruik van de incognitomodus wel weer van je computer verwijderd, maar binnen één sessie kunnen sites een hoop aan elkaar vertellen.

De incognitomodus kan in twee situaties van pas komen. Ten eerste is het handig als je geen spoor van je websitebezoeken voor huisgenoten wil achterlaten, bijvoorbeeld als je een verjaardagscadeau voor iemand wil bestellen. De incognitomodus zorgt er dan voor dat webwinkelpagina's niet in de browsegeschiedenis vermeld staat.

Daarnaast kan de incognitomodus handig zijn als je snel op een ander account wil inloggen op een website, maar niet wil uitloggen bij je primaire account. Doordat je in een vers browservenster zonder cookies zit, ben je in een incognitotabblad altijd uitgelogd op iedere site. Zo kun je even de mails op je schooladres controleren, zonder dat je daarna moet terugschakelen naar je primaire account.

Alles bij de bron; NU