Hackers hebben namens de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op geavanceerde wijze honderden iPhones van onder anderen activisten, diplomaten en buitenlandse leiders afgeluisterd. Voormalige medewerkers van de operatie, genaamd Project Raven, zeggen tegen Reuters dat de inlichtingendiensten van de VAE een spionagetool in hun bezit hadden waarmee zij van afstand iPhones konden afluisteren.

Met de tool, Karma, konden de hackers sms'jes, e-mails, locatiegegevens en foto's van een iPhone bemachtigen. Om toegang tot de iPhone te krijgen, moesten medewerkers telefoonnummers of e-mailadressen uploaden in een automatisch systeem dat voor de doelwitten wordt gebruikt.  

Drie bronnen zeggen dat Karma deels gebruik heeft gemaakt van een lek in Apples chatdienst iMessage. Volgens hen zou iMessage gebruikt kunnen worden om malafide software op de telefoon te installeren door via de applicatie een bericht te sturen. Onder de hackers voor Project Raven bevonden zich ook voormalige medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De Verenigde Arabische Emiraten zouden de spionagetool via een buitenlands bedrijf hebben gekocht. 

Alles bij de bron; NU


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!