De politie heeft Ali B afgeluisterd in het onderzoek naar de beschuldiging van verkrachting, zo werd gisteren bekend. Mag de politie zulke middelen zomaar inzetten? In dit geval wel, vinden deskundigen, maar: "Het is zorgelijk om te zien hoe normaal we het in Nederland vinden dat de privacy ondergeschikt wordt gemaakt."

In Nederland moet de politie goede redenen hebben om een BOB-maatregel aan te vragen bij het Openbaar Ministerie, zegt Henk Ferwerda, criminoloog en politieonderzoeker van Bureau Beke.

BOB staat voor de Wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden. Hieronder vallen forensische opsporingsmethoden die een inbreuk op de privacy geven, zoals afluisteren of het meelezen met digitale berichten.

Zo'n maatregel mag alleen genomen worden bij straffen waarop ten minste vier jaar gevangenisstraf staat.

Maar Wim van de Pol, onderzoeksjournalist en hoofdredacteur van Crimesite, vindt dat justitie steeds vaker te lichtzinnig overgaat tot het inzetten van middelen die de privacy van Nederlanders met kleine stapjes verder en verder aan banden legt.

"Dat proces is al 20 jaar bezig", zegt Van de Pol, die het boek 'Onder de tap' schreef over het afluisteren van verdachten. "Vroeger vond justitie privacy veel belangrijker. Tegenwoordig is de privacy ondergeschikt aan de opsporing. Vooral in zaken die veel media-aandacht krijgen voelt justitie de druk van de publieke discussie. Ze moeten presteren. Je begrijpt wel waarom het gebeurt, toch is het opvallend hoe makkelijk het OM de politie toestemming geeft om BOB-middelen in te zetten."

Hij vindt het inzetten van BOB-methodes in deze zaak gerechtvaardigd maar zorgelijk hoe vanzelfsprekend we accepteren dat de randvoorwaarden voor de bescherming van onze privacy steeds verder opschuiven.

Als voorbeeld noemt hij de ruime bevoegdheden van de inlichtingendienst AIVD om internetverkeer af te tappen. "Op die manier komt ook de communicatie van miljoenen brave burgers in die computers terecht."

Over dat laatste is ook hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff kritisch: "Als de inbreuk op de privacy heel gericht verdachten van misdrijven treft dan zijn zulke middelen heel goed te verdedigen om informatie boven water te krijgen. Het spanningsveld ontstaat wanneer gewone burgers onbedoeld meegesleept worden."

Alles bij de bron; RTL