Er komt waarschijnlijk een referendum over de omstreden nieuwe aftapwet. Een groep kritische studenten heeft naar eigen zeggen voldoende handtekeningen opgehaald. Initiatiefnemer Tijn de Vos hoopt er met een referendum voor te zorgen dat de politiek zich opnieuw over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) moet buigen. Volgens het kabinet is het nodig dat de diensten in aangewezen gebieden alle gegevens via telefonie, internet, e-mail en sociale media kunnen onderscheppen, om bijvoorbeeld terreurnetwerken in kaart te brengen.

De Vos heeft met zo’n vier medestanders 19.041 handtekeningen verzameld, ruim voldoende om de eerste horde voor de referendumaanvraag te nemen. De Kiesraad beoordeelt volgende week of de handtekeningen geldig zijn, waarna de initiatiefnemers 300.000 nieuwe handtekeningen moet indienen.

In Den Haag wordt het referendumverzoek met argusogen gevolgd. Formeel willen de formerende partijen er niets over zeggen maar achter de schermen klinkt bezorgdheid. VVD, CDA en ChristenUnie willen dat de nieuwe wet zo snel mogelijk wordt ingevoerd en zien niets in referenda. De grootste twee partijen hebben zelfs in hun verkiezingsprogramma geschreven dat de referendumwet moet worden afgeschaft. De waarschijnlijke coalitiepartner D66 staat daar recht tegenover: tégen de aftapwet en verklaard voorstander van de adviserende volksraadplegingen. Wat D66 betreft moeten er zelfs correctieve referenda komen, die politieke besluiten ongedaan kunnen maken.

Alles bij de bron; AD