Nieuw-Zeelandse opsporingsinstanties hebben gebruikgemaakt van PRISM om Kim Dotcom af te luisteren. Tot die conclusie - die als hij terecht getrokken wordt de stelling van de Amerikaanse regering onderuit haalt dat PRISM alleen gebruikt wordt in de strijd tegen terrorisme - komt blogger Keith Ng.

Ng dook in de getuigenissenverklaringen in de zaak Kim Dotcom. In één van die bewijsstukken vond Ng aanwijzingen van de betrokkenheid van het Government Communications Security Bureau (GCSB), een inlichtingendienst van de Nieuw-Zeelandse overheid. GCSB onderhoudt banden met de NSA, dat het PRISM-afluisterprogramma uitvoert.

Bij het verzoek van de Nieuw-Zeelandse politie aan GCSB om hulp zat een lijst met zogeheten 'selectors'; sinds de onthullingen van Snowden weten we dat dat de terminologie is die gebruikt wordt om zoekopdrachten in PRISM op te voeren, stelt Ng. En die lijst is vervolgens door de GCSB per mail doorgestuurd naar Nieuw-Zeelands partners in de Five Eyes-overeenkomst: een samenwerking tussen Nieuw-Zeeland, Australië, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten op het gebied van monitoren van analoge en digitale communicatie.

De aantijging van Ng dat dit bewijst dat PRISM werd ingezet tegen Kim Dotcom is tot dusverre niet weersproken door de NSA.

Alles bij de bron: AutomGids