„De Amerikaanse rechter?” schampert Edward Snowden. U gelooft toch niet echt dat er iemand aangeklaagd gaat worden? „Wetten zijn voor mensen zoals u en ik – toch niet voor hen.” Dat schreef de Amerikaanse ex-medewerker van de CIA aan Jacob Appelbaum, oud-woordvoerder van klokkenluiderswebsite WikiLeaks. ...

...De e-mailwisseling tussen Appelbaum en Snowden die plaatshad voordat de affaire uitbarstte, verscheen deze week in Der Spiegel. Snowden schrijft daarin ook dat de Bundesnachrichtendienst (BND), de Duitse inlichtingendienst, en de Amerikaanse National Security Agency (NSA) „onder één hoedje spelen”. Die opmerking leidde in Duitsland tot veel ophef. 

...De Duitse regering bezweert dat de BND keurig binnen de wet opereert. Maar wie controleert dat? Wat weet de regering over de inlichtingenactiviteiten, vraagt SPD-kanselierskandidaat Peer Steinbrück zich af. Als er wetten zijn overtreden door de Duits-Amerikaanse samenwerking, is hij „heel benieuwd hoe mevrouw Merkel deze grondwetsschending rechtvaardigt”.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brazilië ontdekte deze week dat het in het toprijtje staat van landen waarvoor Amerika belangstelling heeft, met China, Pakistan, Rusland en Iran. Het is het meest bespioneerde land van Latijns-Amerika. Precieze cijfers zijn er niet, maar Brazilië valt één niveau onder de VS zelf, waar de Amerikaanse inlichtingendienst NSA alleen al in januari zeker 2,3 miljard berichten en telefoontjes in kaart bracht, volgens de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. President Dilma Rousseff riep direct haar regering bijeen en kondigde een onderzoek aan. „Het is een schending van onze soevereiniteit”, zei zij. Het land heeft zowel de VS als de VN om opheldering gevraagd.

Bron; NRC [pdfdigiabo]