De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou over een omvangrijk programma beschikken waarmee het bijna alles wat mensen op internet doen kan monitoren, van e-mail en social media tot hun surfgeschiedenis. Dat blijkt uit documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

Uit één van de presentaties die Snowden kopieerde wordt gesteld dat het programma bijna alles omvat wat een doorsnee internetgebruiker op het web doet. In combinatie met andere systemen zou XKeyscore kunnen worden gebruikt om in 'real-time' het surfgedrag van de gebruiker te onderscheppen.

Via XKeyscore kunnen analisten zowel in de metadata als in de inhoud van e-mails en andere internetactiviteiten, zoals surfgeschiedenis, zoeken, ook al is er geen e-mailaccount van het onderzochte individu bekend. De analisten kunnen zoeken op naam, telefoon, IP-adres, sleutelwoorden en de taal waarin de internetactiviteit was uitgevoerd of welke browser er gebruikt werd. Is het IP-adres van de gebruiker niet bekend, dan kan die via de surfgeschiedenis worden achterhaald.

Analisten krijgen daarbij het advies om niet in de volledige database te zoeken, omdat dit teveel resultaten oplevert. Het is daarom verstandig om alleen de metadata te gebruiken die ook wordt opgeslagen. In 2007 zou de database 850 miljard 'call events' bevatten en 150 miljard internet records. Opgeslagen data blijft meestal tussen de drie en vijf dagen op het systeem staan, terwijl metadata 30 dagen wordt bewaard. Om dit probleem op te lossen bewaart de NSA interessante data in andere databases.

Alles bij de bron; Security