De geheime dienst NSA betaalt Amerikaanse providers honderden miljoenen dollars om stiekem toegang te krijgen tot communicatienetwerken. Dat schrijft the Washington Post vrijdag op basis van nieuwe gelekte documenten. De vandaag onthulde betalingen zouden veel verder gaan als die aan Google, Yahoo en Microsoft om de kosten van verplichte taps te dekken.  

De bedrijven zouden ook extra geld krijgen om winst te maken op het doorspelen van informatie. Daarbij zou geen sprake zijn van de tussenkomst van een rechter.

Experts laten aan the Washington Post weten dat het kwalijk is dat de bedrijven een vergoeding krijgen terwijl de gegevens ook via de rechter kunnen worden afgedwongen.  Ook denken zij dat de bereidwilligheid om mee te werken van bedrijven veel groter wordt door extra betalingen. Bovendien zou mogelijk meer informatie dan noodzakelijk of toegestaan is worden afgetapt. 

Onder de Corporate Partner Access Project valt onder meer het bekende aftapprogramma PRISM. De Amerikaanse krant noemt echter ook programma’s als Blarney, Stormbrew, Oakstar en Fairview die al sinds de jaren 70 actief zijn.

Alles bij de bron; NU