Lavabit sloot vorige week abrupt zijn deuren. Levinson werkte tien jaar aan zijn bedrijf en vergelijkt het stopzetten van zijn e-maildienst met ‘het moeten laten inslapen van je geliefde huisdier’. “Ik stond voor de keuze: of ik moest het lijden verder aanzien, of ik kon het zachtjes in slaap brengen”, vertelt Levison in een interview met Democracy Now. “Ik moest kiezen tussen twee kwaden en heb gekozen voor de minst slechte optie.” 

Lavabit lijkt een gerechtelijk bevel, waarin het wordt gedwongen om samen te werken met de Amerikaanse inlichtingendiensten, naast zich neer te hebben gelegd. Hij lijkt daarop te hebben besloten dat het geen andere keuze had dan om zijn maildienst – die ruim 410.000 gebruikers telde - uit de lucht te halen. Hij wil hier in het interview verder niet op in gaan. “Ik kan er niets over zeggen. Ik zou wel willen, maar het mag niet. Ik hoop dat de media onthullen wat de overheid allemaal uitspookt zonder mijn hulp”, zegt hij.

Hij geeft internetgebruikers het advies om nooit meer persoonlijke data op te slaan bij een bedrijf dat actief is in de VS.

Levison zei eerder in een interview met Forbes dat hij ook zijn eigen e-mail-account heeft afgesloten. “Ik neem even pauze wat e-mail betreft. Als je wist wat ik weet over e-mail zou iedereen dat eigenlijk moeten doen.” 

Ook een andere bedrijf Silent Circle, besloot vorige week zijn beveiligde e-maildienst af te sluiten. CEO Michael Janke heeft zich in een interview met David Gewirtz uitgelaten over zijn beslissing. “We wisten dat metadata net zo gevaarlijk is als e-mail-content, of het nou wel of niet sprake is van encryptie. Wie, wanneer, waar, waarom, de onderwerpregel, de internetprovider, welk besturingssysteem je gebruikt, geolocaties en met wie je communiceert zijn allemaal erg gevaarlijke stukjes data om te achterhalen”, aldus Janke.

Alles bij de bron; AutomGids [incl. video]