De NSA heeft bijna tien jaar lang metadata van e-mailverkeer afkomstig van Amerikaanse internetgebruikers verzameld. Pas in 2011 zou het programma zijn gestaakt. Dit zou blijken uit geheime documenten The Guardian heeft ingezien.
De Britse krant, die onder andere het bestaan van het Prism-programma onthulde, meldt dat het verzamelen van metadata van onder andere e-mailadressen in 2001 onder goedkeuring van de toenmalige president is gestart door de NSA. De geheime dienst zou tot in 2011, twee jaar nadat de huidige president Obama was aangetreden, hebben gelopen. Een zogeheten Fisa-rechtbank zou elke 90 dagen goedkeuring hebben gegeven om het programma te verlengen.
The Guardian schrijft dat uit een geheim NSA-document blijkt dat aanvankelijk verzamelde e-mailadressen werden meegenomen als een van de deelnemers in een mailconversatie een buitenlander was, of als onbekend was waar de deelnemers vandaan kwamen. Daarmee zou de inlichtingendienst gepoogd hebben om zich aan de wet te houden, die directe spionage van Amerikanen op eigen grondgebied zonder rechtelijk bevel verbiedt. Desondanks zou de NSA later de bevoegdheid hebben verkregen om ook de metadata van e-mails, zoals to-, cc- en bcc-velden en ip-adressen, te verzamelen van Amerikaanse staatsburgers. Omdat de inhoud van de e-mails niet zou zijn verzameld, zou de NSA hebben gesteld dat het programma legaal was.
Alles bij de bron; Tweakers