2013 was een ontnuchterend jaar. Lange tijd werd internet gezien als een technologie die mensen zou bevrijden: dankzij internet en het www zou iedereen toegang krijgen tot een onvoorstelbare schat aan informatie. Dat is nog steeds waar, maar inmiddels zijn ook de keerzijden van de technologische vooruitgang nadrukkelijk duidelijk gemaakt en is de vraag of internet de vrijheid van mensen niet juist inperkt.

Als je een jaar geleden zou hebben beweerd dat de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten zouden beschikken over achterdeurtjes bij Amerikaanse technologiebedrijven, dat ze diezelfde bedrijven hacken om zo nog makkelijker data te kunnen ontfutselen, dat ze de locatie van miljoenen burgers wereldwijd kunnen volgen, overal sms'jes kunnen onderscheppen en kwetsbaarheden in encryptie-algoritmes inbouwen, dan zouden je beweringen door een groot deel van de mensen worden afgedaan als gezever van een aluhoedje.

Dankzij de onthullingen van  Edward Snowden weet iedereen wat activisten en hackers al langer vermoedden: je data is niet veilig en iedereen wordt gevolgd. Tweakers blikt terug op het jaar waarin internet zijn onschuld definitief verloor.

Alles bij de bron; Tweakers