De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft zijn Australische collega's laten spioneren op Amerikaanse advocaten. De NSA mag zelf niet zomaar op Amerikanen spioneren en had zelf nooit deze communicatie mogen onderscheppen. 

De Australische geheime dienst Australian Signals Directorate waarschuwde de NSA van tevoren dat er communicatie van Amerikaanse advocaten onderschept zou gaan worden en de Amerikaanse geheime dienst ging er desondanks mee akkoord om de informatie te laten verzamelen en te ontvangen, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

De Amerikaanse advocaten stonden de Indonesische overheid bij in een niet nader genoemd handelsconflict met de Amerikaanse overheid. De Australische geheime dienst zei dat de informatie interessant zou zijn voor 'Amerikaanse klanten', maar het is onbekend of de dienst daarbij alleen doelt op geheime diensten of ook op bedrijven.

De Australische geheime dienst heeft samen met de NSA volgens de documenten toegang tot Indonesische communicatie via het bedrijf Indosat, dat sattelietcommunicatie voor de Indonesische overheid afhandelt. De geheime diensten hebben 1,8 miljoen 'master keys' in handen en zouden die ontsleuteld hebben. 

De documenten versterken het idee dat de NSA vaak spionagemiddelen heeft ingezet voor economisch voordeel voor de Amerikaanse overheid of Amerikaanse bedrijven

Alles bij de bron; Tweakers